Залучення грантів та міжнародної технічної допомоги для України Дивись детальніше! Молодіжний ресурсний центр України Дивись детальніше! Шлях до ВОЛІ Русі - України - звільни розум! Дивись детальніше!

» » Руслан СИНЕЛЬНИКОВ: "Нова влада оголошує масштабні плани в гонитві за популярністю, ми ж готові працювати для системних реформ, які відчує кожен"

- Як змінилася ситуація в економіці за останній рік?

Можна констатувати, що криза триває – незважаючи на запевнення деяких гравців, що вона закінчується або ми з неї виходимо. На жаль, за останній рік країна не може показати таких здобутків, які можна було б порівняти зі здобутками високорозвинених країн або країн, що швидко розвиваються. На жаль, нам і до Китаю, і до Індонезії, і до інших країн ще дуже жалеко. Наполеглива робота і значні досягнення українських підприємців поки не виводять економіку з того скрутного становища, в яке вона потрапила за 2008-2009 роки.

Зараз новим керівництвом країни зроблено ряд зусиль, щоб відновити тренд економічного росту. На жаль, поки що конкретних здобутків більшість громадян не відчувають. Причина в тому, що «стоять» основні виробничі потужності, бюджетоутворюючі підприємства. А ті підприємства, які працюють – всіма силами змушені оптимізувати податкове навантаження. Через це ми маємо велику недоїмку в державному бюджеті, ненаповнення пенсійного фонду, шалене безробіття.

У сфері моєї відповідальності – а це молодіжний напрям і соціальна політика – я бачу серед молоді розчарування і зневіру, незайнятість, бажання емігрувати, депресивні стани, навіть суїцидні настрої. Молоді люди, на жаль, ще не бачать в діях нинішньої влади того потенціалу, який міг би підживлювати надії на краще майбутнє.

- Зараз продовжуються дискусії навколо урядового проекту податкового кодексу. Стверджують, що весь тягар податків ляже на малий та середній бізнес, тим часом великому бізнесу створюються преференції. А як Ви гадаєте?

Думаю, не можна приймати без доопрацювання податковий кодекс в тому вигляді, в якому він був поданий урядом і прийнятий в першому читанні Верховною Радою. Його критикували і Президент – як ми пам’ятаємо, Віктор Янукович пообіцяв, що кодекс буде доопрацьовано – і бізнесові кола, зокрема, представники малого і середнього бізнесу. Зараз іде переговорний процес. У разі, якщо переговори закінчаться нічим, можливі масштабні акції протесту.

Найближчі місяці покажуть, чи здатна влада піти назустріч бізнесу та подолати те напруження, яке наростає в українській економіці, існуючий колапс і можливий дефолт. Щоб «утриматись на плаву», владі треба врахувати інтереси платників податків. Інакше бізнес піде в тінь, виникнуть серйозні проблеми з наповненням бюджету та із зайнятістю населення.

- Як почуваються іноземні інвестори в Україні?

Протягом останніх кризових років інвестори ставилися з недовірою до українського ринку, не розуміли, що буде далі, очікували хаотичних рухів, зміни влади тощо. Коли зараз прийшов до влади Президент Віктор Янукович і почала будуватися, фактично, однопартійна команда влади – у інвесторів побільшало впевненості у завтрашньому дні. Повна недовіра і втеча іноземних капіталів з країни призупинилася.

Інвестори бачать готовність цієї влади працювати стабільно, системно принаймні п’ять наступних років. В цій команді можуть мінятися деякі персонажі, але не стратегія. Та й міняються досить непомітно. Поміняли деяких міністрів, навіть віце-прем’єрів, але криголам і далі рухається у вибраному напрямку. Політична машина, яка почала зараз працювати, налаштована на успіх. Питання в тому, чи вдасться їй втримати іноземного інвестора.

Якщо у нас будуть поліпшуватись макроекономічні умови, якщо ми побачимо реальний ріст відповідних показників, якщо буде використано з розумом кредити Міжнародного валютного фонду, інвестори сприймуть це як сприятливі умови для роботи в Україні.

- Враховуючи гучні випадки рейдерства, чи сприяє іноземним інвестиціям наше правове поле?

Коли іноземний інвестор приходить в Україну, його юристи одразу попереджають, куди він прийшов. Що це країна третього світу, що треба будувати особливі стосунки з державою і з партнерами, тощо.

Про рейдерство ми багато чули за правління минулого режиму. Зараз згадок про рейдерство менше, але вони є. Мені важко сказати, хто більше сприяв рейдерству: минула влада чи сучасна. Оскільки згадки про це ганебне явище все ж залишаються, гадаю, що Україна на разі не готова як слід захищати священне право власності та викорінювати підривні тенденції у бізнесі.

Втім, іноземні інвестори часто розраховують на прибуток за рахунок експлуатації тих чи інших дешевих ресурсів, зокрема, ресурсу людського. І їх не цікавить, в яку країну вони приходять. Вони так себе юридично страхують, щоб у будь-якому випадку, коли почнуться якісь нездорові економічні претензії, захиститися у міжнародних судах та арбітражах. При цьому, безумовно, вони здатні присоромити не тільки окремих недоброчесних ділків або чиновників, але й всю державу загалом.

- Ви вірите в успіх президентських «національних проектів»?

Мені не зрозумілі шляхи втілення цих десяти «національних проектів» щодо розвитку інфраструктури. Якщо для цього є спеціалісти, де вони знаходилися останні 19 років? Також хотілося б знати, звідки візьмуться необхідні ресурси для успішної реалізації таких проектів. Якщо на це є кошти в бюджеті, чому там хронічно нема коштів на розвиток української науки і виробництва?

Скидається на те, що нова влада вихваляється масштабними планами в гонитві за популярністю. Вона все ще має кредит довіри, але не поспішає розплачуватись з виборцями, робити якісь конкретні кроки для реалізації своїх обіцянок. Громада чекає змін, які відчує кожен. Чи це вже, нарешті, «Україна для людей»?

Слухав і розпитував Юрій ШЕЛЯЖЕНКО
Редактор газети "Правдошукач"

Коментарі до статті:

Шановний користувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під власним логіном.
Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.

Створити акаунт

Приєднуйтесь

Вконтакті Facebook Twitter Politiko Однокласники RSS 2.0 Форум Youtube

Наші банери

Український Незалежний Фонд Інноваційного Розвитку
Отримати код банеру

Опитування

Хто змінить країну, хто здатний на інновації?

Влада
Бізнес
Вчені
Еліта
Молодь
Особистості
Пенсіонери
Ніхто і ніколи

Допомога УНФІРу

Допомога Українському Незалежному Фонду Інноваційного Розвитку
Зробіть свій внесок у спільну справу розвитку України! Кожен внесок є важливим!